Yoga Pose Anatomie Illustraties
Samen met een yoga-instructeur heb ik deze serie anatomie illustraties gemaakt om hem te ondersteunen bij zijn lessen. Het doel was om de algemene spier- en skeletanatomie die betrokken is bij de yogahoudingen te tonen bovenop de daadwerkelijke houdingen, wat de illustraties dynamischer maakt dan de meeste anatomiekaarten (en ook veel uitdagender om correct te tekenen). De basistekeningen van de yogi heb ik met potlood gemaakt, en de anatomie heb ik in Illustrator uitgewerkt.
Warrior 2
Ik begon met de Warrior 2-pose. In deze houding buig je je voorste knie om je heupen te strekken, strek je je armen recht uit vanaf je schouders, en richt je je blik op je voorste hand. Deze pose bood me de kans om een groot deel van de skelet- en spieranatomie in één figuur weer te geven. Hoewel het niet zo complex is als sommige andere yoga-illustraties, zorgde de lichte draai in de romp ervoor dat het nog steeds een uitdaging was om de juiste plaatsing van alle botten en spieren te vinden.
Skelet anatomie
Spieranatomie
Warrior 1
Daarna volgde een driekwart achteraanzicht van de Warrior 1-pose. In deze houding worden de benen in een lunge geplaatst, waarbij de achterste voet in een hoek van 45-60 graden is gedraaid en het voorste been gebogen is tot een hoek van 90 graden, zodat de knie boven de enkel staat. De hiel van de voorste voet moet in één lijn staan met de hiel van de achterste voet. De heupen blijven recht, waardoor de romp naar het gebogen been is gericht. De armen worden boven het hoofd geheven, met de handpalmen naar elkaar toe of elkaar rakend.
Skelet anatomie
Spieranatomie
Upward Bow
De derde pose was de Upward Bow. Dit was waarschijnlijk de meest uitdagende van het hele project, omdat ik moest uitzoeken hoe zowel de skelet- als spieranatomie draait en van positie verandert om deze houding mogelijk te maken, vooral in de schouderregio.
Skelet anatomie
Spieranatomie
Lotus
Last but not least was de veel eenvoudigere Lotus-positie. Deze pose verschilt van de rest door de zittende houding en doordat de anatomie niet volledig over de basistekening wordt geprojecteerd.